2018. november 7., szerda

Interjú Keszler Bertolddal


Pergető horgász körökben a Keszler nevet senkinek nem kell bemutatni, hiszen egyre növekvő népszerűségnek örvend - nem véletlenül. Jómagam idén ősszel kaptam rá a támolygó kanalakra, így találtam rá Keszler úr kiváló minőségű és rendkívül fogós termékeire. A szóban forgó villantók annyira megtetszettek, hogy azóta első rend beli fegyverként használom őket, ha csukázni indulok. A Keszler  villantók megálmodójával, alkotójával, Keszler Bertolddal beszélgettem.

Pinnyédi Pecás (PP):Szervusz. Először is mesélj egy kicsit magadról. Honnan jöttél, mi mesterséged címere? Mit érdemes tudni rólad?

Keszler Bertold (KB): Üdvözöllek, Keszler Bertold vagyok 1991-ben születtem Nagykanizsán. Mesterségem címere: Gépgyártó-technológiai technikus, gépi forgácsoló és persze Keszler villantó gyártó. Jelenleg Győrben az Audi Hungáriánál dolgozom Alkatrészgyártó pozícióban. Másodállásban pedig Nagykanizsán gyártom a Keszler villantókat! Két kedvenc mottóm van: „Amit elképzelünk, arról soha nem szabad lemondanunk” és „Bármit csinálsz, azt csináld jól” nagyjából ezek a dolgok jellemeznek! 

Az alkotó, a csalija és gyönyörű fogása.
PP: Mióta horgászol? Mik az első emlékeid a horgászattal kapcsolatban?

KB: Gyerekkorom óta horgászom, nagyon sok emlékem fűződik a horgászathoz.

PP: Mely vizeket látogatod legszívesebben?

KB: Legszívesebben a vad vizeket kedvelem. De nem vagyok válogatós, igazából bármi szóba jöhet. 

PP: Gondolom a pergetés a kedvenced. Szoktál esetleg azért más felé is kacsintgatni?

KB: Igen a pergetés a kedvencem, azonban nagyon sokáig még csak pergető bot sem volt a kezemben. Lehet, hogy hihetetlen, de 2013-ig még csak műcsali sem volt a kezemben. Addig a leülős peca volt a meghatározó számomra. 

Én is hamar barátságot kötöttem a Keszler kanalakkal.
PP: Amikor elmész pergetni, kizárólag saját csalik kerülnek a dobozba? Vagy ugyanúgy használsz gumikat, wobblereket is? Ne adj’ Isten más gyártók villanóit? 

KB: Amióta hivatalosan is kaphatóak a termékeim csakis azokat használom. De e mellett gyűjtöm a régi „vasakat”. Van vagy 300-400 db.  Mielőtt megfogalmazódott bennem, hogy villantókat fogok gyártani kipróbáltam mindent. Talán a villantó volt az utolsó a sorban, ami a kezembe akadt!

PP: Mikor készítettél először csalit, és mi volt az?

KB: 2013-ban nem sokkal azután, hogy megismerkedtem a pergetéssel! A jelenleg is kapható Keszler villantók prototípusai voltak az elsők, de nem hasonlítottak egyik mostani kanálra sem. Sok rossz és mégtöbb nagyon rossz csali készült, még eljutottam a jelenlegi formáig.

PP: Sikerült is rögtön halat fogni az első próbálkozások során?

KB: Amikor az első csalik készültek egy bizonyos mozgást kerestem. Kb. 1 percig volt a csali a vízben. Aztán újabb alakítás, alakítás és alakítás. Mikor eljutottam odáig, hogy igen ez az, onnantól kezdve azt a darabot elraktam etalonnak! És ahhoz a darabhoz készült a szerszám.


PP: Honnan jött az ötlet, hogy kanalakat gyárts?

KB: Ha röviden kellene válaszolni, akkor azt mondanám, hogy a véletlenek sorozata és a szakmai ártalom.

PP: Jelenleg ugye három típus, a kárász, a küsz és a sneci alkotja a kínálatodat. Mikor és hogyan alakult ki ez a paletta?

KB: Miután megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy villantókat fogok gyártani, konkrét elképzelések alapján alakítottam ki a jelenlegi palettát!

PP: Bár a honlapodon minden igényt kielégítő leírást találni, azért pár szóban vázold légyszíves a három típus jellemzőit!

KB: Kárász: egy viszonylag lomha nagy kilengésű kanál, igazi csukamágnes!
Küsz: egy falevél alakú kanál, melyet a vásárlóim már-már balin vadász néven emlegetnek.
Sneci: a kis UL csepp alakú csöpség.

A kárász, a küsz és a sneci.
PP: Mind a három típus hét féle színben érhető el. Tudom, hogy erről enciklopédiát lehetne írni, de azért néhány tapasztalatot, összefüggést, szabályszerűséget ha megosztanál velünk, azt szívesen vennénk. Mikor melyik színhez nyúljunk? Tekintve az időjárást, a víz tisztaságát, jellegét, évszakot, napszakot...és ugye sorolhatnánk…

KB: Valóban hosszabb elbeszélést lehetne tartani a színekről. De röviden tömören: úgy próbáltam a színeket megválasztani, hogy minden víztípusra, minden időjárási eseményre, napszakra legyen egy alternatíva. 
Az arany szabály itt is él: fényes kanalakat borús, sötét vízbe, matt kanalakat világos időbe tiszta vízbe ajánlom. Aztán amikor semmi nem akar működni akkor mindent pont fordítva kell alkalmazni!
Kicsit konkrétabban: tapasztalatom szerint tiszta vízbe napos időben kiválóan működik a pikkely és fekete nikkel szín, tiszta kékes vízben mint pl a Balaton jó megoldás a kék horgany, sötét vagy zavaros vizekbe a nikkel, felhős időben az ezüst, arany.

A hét szín: arany, ezüst, vörös réz, nikkel, fekete nikkel, pikkely, kék horgany.


PP: Ha támolygókról van szó, a legtöbben egyből a csukára gondolnak, holott már a saját bőrömön is tapasztaltam, hogy bizony más halfaj is szívesen rágja a vasaidat. Milyen halakra horgászhatunk még célzottan ezekkel a villantókkal?


A harcsák is szeretik.
KB: Valóban így van. Kanalaim igazán univerzálisnak mondhatóak. Szinte már minden féle halat fogtak a vásárlóim a különböző típusokkal. Sneci kimondottan sügeres, domolykós, keszeges kanál. A küsz nagyon sok balint tréfált már meg. A Kárász pedig a csukák mellett a harcsákat is elcsábítja! 

PP: Bár mostanában ez a dolog fordulni látszik, azért a kanalakról még mindig kevés szó esik. Véleményed szerint milyen helyzetekben lehetnek verhetetlenek a támolygó villantóid? Az egyszerűség kedvéért, most csak a kárász és küsz formára fókuszálva. 

KB: Amennyiben a csuka a célhal véleményem szerint nincs olyan helyzet, amikor a villantókat ne küldhetnénk „harcba”.

PP: A másik oldalt nézve. Mik a korlátai ennek a “vasas” pecának? Mikor, milyen helyzetben mondanád, hogy itt már nem nyerő a Keszler Villantó?

A bátrabb sügerek is megtámadják a kárászt.

KB: Süllőzés közben, amikor a fenéken kell „tapogatni” Ha az embernél nincs vagy 100 db villantó, akkor nem egy életbiztosítás a hármas horoggal szerelt csalikat a fenékre engedni!

PP: A kísérletezés gondolom folyamatosan megy. Az új formák, új színek mennyire foglalkoztatnak?
KB: Nagyon! Folyamatosan próbálok megfelelni a vevői kívánságoknak, így nem titok jelenleg a színes csalikon dolgozom már jó ideje. Talán 2019 lesz az új színek megjelenésének éve? 


PP: Használat közben elkerülhetetlen, hogy a kanalak korrodálódjanak, fakuljanak, elszíneződjenek. Mit tudnál tanácsolni, mi a legjobb módja a kanalak karbantartásának? 

Keszler kanál a kapocsba és irány a vízpart!
KB: Kanalaim direkt nincsenek lakkozva. Személyes véleményem szerint az emberek szemének nagyon szép egy-egy csillogó villogó kanál, főleg a horgászboltok polcain a bőség zavarában, azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy minél inkább foltos, matt, korrodálódott egy kanál annál fogósabb! 
Karbantartásnak csupán annyit javaslok, hogy szárazon legyenek elrakva. Akik pedig az eredeti színt szeretnék vissza hozni, annak egy polír kendőt és általános fémtisztító szert ajánlok! (Bármelyik háztartási boltban kapható.) Azonban ezek a szerek sem használhatók minden felületen! pl: nikkel

PP: A kanalakat ugye egyenesen tőled lehet beszerezni, horgászboltokban nem kaphatóak. Szerinted a jövőben elképzelhető, hogy nagyobb tételben gyárts és a horgászboltok polcain is megjelenjen a terméked? Az igény mindenképp megvan rá!

KB: A kanalakat jelenleg én gyártom és forgalmazom. Nálam lehet őket megrendelni a kbvillanto@gmail.com e-mail címen illetve Facebook oldalamon vagy pedig privátban (messenger). Mivel a főállásom és a lakóhelyem közt 200 km távolság van ezért kizártnak tartom a nagyobb mennyiség legyártását illetve a horgászboltok ellátását! 


Eltörpül a villantó a hatalmas csuka mellett.
PP: Aki ezek után még mindig nem látogatott el a honlapodra, mondd el légyszíves, hogyan lehet hozzájutni a Keszler villantókhoz!
Extrém. Márna fogás Keszler kárásszal!

KB: www.keszlervillanto.hu oldalon minden lényeges információ megtalálható a csalikról. Ezt követően kbvillanto@gmail.com e-mail címem lehet őket megrendelni. 
Második lehetőség a Facebook oldalam és a privát kapcsolatfelvétel:
www.facebook.hu/keszlervillanto 

PP: Utolsó, bónusz kérdésem: ha mondjuk egy őszi csatornacsukázásra csak egy csalit vihetnél, melyik lenne az?


KB: Keszler Kárász 15 g arany színben

PP: Köszönöm, hogy időt szakítottál, és megtiszteltél a blogomon ezzel a beszélgetéssel. Kívánok neked további sikereket és persze kitartást a jövőre nézve!

KB: Számomra megtiszteltetés, hogy megkerestél!
Nagyon szépen köszönöm!
Görbüljön!


3 megjegyzés: