2017. május 5., péntek

Ismerkedés a Rábcával

Viszketett már a tenyerem egy jó bolognais úsztatás miatt, így elhatároztam, hogy péntek reggel munka előtt egy 2-3 órás horgászatot ütemezek be. Az áradások végett a Rába és a Rábca jöhetett szóba, az utóbbi mellett döntöttem, annak is az abdai részén, a vasúti híd fölött kicsivel. Ez volt a második alkalom, hogy a Rábcán horgásztam, legutóbb március elején jártam itt, akkor néhány miniatűr bodorkát sikerült fognom egy csúnya, hideg reggelen, de már akkor is megragadott a hely szépsége.

Még márciusban, épp hidegfront jött.

Korán érkeztem és megint nem a legszebb idő fogadott: májushoz képest hideg, nyirkos, kissé ködös. Előző este jó nagy vihar tombolt, így a töltéstől gyalogosan folytattam az utam a sártenger miatt. Na de a halakban azért bíztam, elvégre május van vagy mi a fene. A vízfelszín tükörsima volt, szép látványt nyújtott a komor idő ellenére.

Korán van még...

...sehol egy lélek.


Gyorsan csináltam pár próbaúsztatást melynek során kiderült, hogy a 8 grammos Cralusso boló úszó amit hoztam kicsit sok, elég lett volna egy 4 grammos sima csepp alakú is. Nem baj, jó lesz, a parton én már nem szeretek szerelni. Alapozásnak 5 kisebb gombócot dobtam be, ami Tímár Mix dévéres etetőanyag, főtt búza, csonti, és föld alkotta a keverékből állt.


Barátságosabb fények, de még mindig komor májushoz képest.

Már az első úsztatásoknál mutogatták magukat a halak, kisebb húzgálások, maszatolások formájában. Lesz itt hal! - gondoltam magamban. Reményeim azonban hamar szertefoszlottak, amikor a lassan lehúzós szép kapás után egy ronda kis állat ficánkolt a horgomon - egy géb. Már itt is? Kövezés sehol sincs a környéken, inkább töklevél, hínár és sás a jellemző; itt számítottam volna rájuk legkevésbé. Mindenesetre a gébfogás 2 dolgot jelentett: az egyik, hogy jó helyen kínálom fel a csalimat, a fenék közelében. A másik sajnos kevésbé pozitív: normális hal nincs a közelben, mert az elzavarta volna a gébet. Azért én rendületlenül dobáltam tovább a gombócokat, állítgattam az eresztéket, váltogattam az úsztatás sebességét. Ilyenkor lehet igazán gyakorolni, amikor nem zavarják az embert azok a fránya halak! Meg persze nézelődni. Tőlem balra egy csuka kergette a kishalakat, szürke gém rikácsolt a híd felől, a túlparton pedig egy vidrát is láttam.

Kicsit hinni kell benne, de ott középen egy vidra úszik :)

Egyszer csak mint a villám, úgy tűnt el az úszó, jött a bevágás és éreztem, hogy valami "nem géb" van a horgomon. Bodorka volt, a méretéhez képest nagyon szépen küzdött. Ezek után reméltem, hogy beindulnak a halak, de sajnos háromnegyed óra üresség következett.


Éppen egész távolra elúsztattam, amikor a kis piros antenna elakadásszerűen állt meg. Beleemeltem, egy pillanatra azt hittem, hogy leakadtam, de nem, szebbecske kárász volt a tettes. Küzdelem terén tanulhatna a kis bodorkától, hamar szákba terelgettem őkelmét.

Van itt kérem jobb hal is!

Időm viszont lassan a végéhez közeledett, még próbálkoztam kicsit, de már mozdítás se volt, így összepakoltam és siettem dolgozni.
Összességében nem volt ez olyan rossz peca, de azért remélem, hogy nem ez a Rábca igazi arca. A környezet gyönyörű és csendes, az élővilág gazdag. Biztos, hogy fogok még ide jönni, egy ilyen hely több próbát is megér.

Viszlát!

Majd még jövök! :)

10 megjegyzés:

  1. Szép hely!
    A vonatablakból mindig szemezek ezzel a kanyarral....
    😆

    VálaszTörlés
  2. Na igen a vonatforgalom kicsit idegesítő :D de a halakat szerintem nem zavarja

    VálaszTörlés
  3. Nem akarok beléd kötni, de a vasúti hídtól felfelé az autópálya hídig "kíméleti" övezet van, ahol ebben az évben tilos bármi nemű horgászat és halászat. (abdai vagyok és sajnos kevesen tudják de ki is van táblázva.. , de az éngedélyed nen hiszem h megér ennyit.. :( )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ezt nem tudtam! Mondjuk az engedélybe nem látom, táblát meg végképp nem láttam pedig a vasúti hídtól gyalog mentem. Mindenesetre hétfőn felhívom a horgász egyesületet, mert tényleg nem ér annyit, majd megyek a vasúti hídtól lefelé. Kösz, hogy szóltál!

      Törlés
    2. A Hivatalos válasz: A tábla a holtágakra vonatkozik, az élő Rábcán minden további nélkül lehet horgászni. :)

      Törlés
  4. Szerintem amire a "Dávidblogja" gondol,azok az abdai oldalon lévő dobsai részen és a börcsi legelőn lévő holtágak lehetnek. Mindenesetre én is kíváncsi vagyok a hivatalos válaszra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen azt én is megtaláltam az engedélyben, de az is csak júni 1-ig van.

      Törlés
    2. Megjött a válasz: az élő Rábcán lehet horgászni a holtágakra vonatkozik a tilalom

      Törlés
  5. Sok sikert! Mehet az aprítás!
    😆

    VálaszTörlés